SPAIN – THE SOUL OF SPAIN

Wij waren niet weinig blij toen we vernamen dat de alternatieve rockgroep ‘Spain’ uit Los Angeles na tien jaar stilte besloten had om terug te gaan optreden en nieuw werk op plaat te zetten. U kunt samen met ondergetekende de groep rond zanger en songschrijver Josh Haden op zaterdag 12 mei in het ‘Koninklijk Circus’ in Brussel gaan bewonderen (overige live data: zie onderaan).

Tegelijkertijd kunt u dan genieten van al die mooie songs uit hun debuutplaat “The Blue Moods Of Spain” uit 1995 die ze integraal zullen komen spelen, naast enkele nummers uit hun twee andere wonderschone platen “ She Haunts My Dreams” uit 1999 en “I Believe” uit 2001.

Maar het nog betere nieuws is dat er ook een nieuwe plaat met splinternieuwe songs van ‘Spain’ op de markt is gekomen onder de titel “The Soul Of Spain”. Josh - de zoon van de legendarische jazz-bassist Charlie Haden - heeft opnieuw elf pareltjes van songs gecomponeerd en ze opgenomen voor deze nieuwe plaat. De overige oude groepsleden werden intussen allemaal vervangen door nieuwe topmuzikanten. Daniel Brummel speelt op gitaren, Randy Kirk neemt de toetsen van piano en orgel voor zijn rekening en Matt Mayhall beroert de ezelsvellen op drums.

Als u een stressvolle periode mocht doormaken, dan kunnen we u alle platen van ‘Spain’ en zeker ook deze nieuwe cd “The Soul Of Spain” als helende medicatie aanbevelen. Josh Haden zingt als een mediterende goeroe en brengt u met zijn zachte stem in vervoering of extase, waardoor de kalmte en de rust zich snel opnieuw meester van u zullen maken.

‘Spain’ werkte gedurende twee jaar in alle stilte aan de nummers van “The Soul Of Spain” waardoor de intrinsieke kwaliteit van de songs alleen nog maar is toegenomen. We kunnen echt geen moment van zwakte of mindere songs aanhalen in deze recensie. Diverse hoogtepunten zijn anderzijds zonder enige moeite te vinden: “Without A Sound” is een fantastisch mooi nummer, “I’m Still Free” kabbelt als een koel bergriviertje en het heerlijke “I Love You” maakt alles waar wat u ook maar rond deze songtitel zelf zou kunnen bedenken. Nog ander lekkers wordt geboden in “Sevenfold”, het sfeervolle “Falling” en de fantastische afsluiter “Hang Your Head Down Low”. Beide laatst vermelde songs zijn elk goed voor 6 minuten puur genieten.

Als u de mooiste ballads van een band als ‘Tindersticks’ zou combineren met de zachtjes fluisterende stem van iemand als Maximilian Hecker, dan komt u heel kort in de buurt van de sound die u op een ‘Spain’-plaat mag verwachten. Maar eigenlijk is elke vergelijking van hun muziek ongepast want niemand brengt deze liedjes zo mooi en zo stijlvol als Josh Haden en ‘Spain’ zelf.

Gaat u vooral zichzelf overtuigen in de platenzaak na beluistering van “The Soul Of Spain’ of zoals hierboven aangegeven kunt u ook komen wegzinken in het heerlijke geluid van deze band tijdens hun live optreden in Brussel. Doen! Echt doen!

valsam
займы онлайн на карту