Američka grupa Spain u Domu omladine 23.2.

Ulaznice su u pretprodaji na blagajni Doma omladine Beograda i preko Eventima po specijalnoj ceni od 800 dinara. 

 

Spain su sastav iz Los Anđelesa, koji je zajedno sa Uncle Tupelo i Jayhawks, sredinom devedesetih ključno doprineo stvaranju danas popularnog žanra amerikana. 

 

Grupu predvodi svojim i tihim glasom i lirskim basom Džoš Hejden, sin nedavno preminulog legendarnog džez basiste Čarlija Hejdena, ne tako davno gosta Beogradskog džez festivala. 

 

Taj bend ima čast da može da se predstavi kao jedan od sastava čiji album je definisao jedan stil za sledeće decenije - njihov debi "The Blue Moods Of Spain" iz 1995. godine smatra se klasikom žanra. 

 

Osnovna osobina zvuka koji je proslavio Spain jeste naglašeno tiha muzika i elegična atmosfera u kojoj iz pesme u pesmu prigušene emocije sve jače dolaze u prvi plan. Treperenje žica i ljudskog glasa, mnogo melodija i nežnosti, obuzimaju slušaoca dok potpuno ne utone u ovaj jedinstven poetski svet. 

 

Umetnost prigušenih emocija i stil u kome su uspešno pomešali uticaje bluza, folka, kantrija i džeza, uticao je na celu novu scenu bendova širom sveta i doveo do razvoja estetike amerikane. 

 

Pesma "Spiritual" sa prvog albuma postala je standard kog su izvodile veličine od Džonija Keša do Peta Metinija. Kad je i sledeći album "She Haunts My Dreams" ponovio uspeh prvog, bilo je jasno da su Spain tu da ostanu i da je njihov spori trans muzika budućnosti, stil koji su u kasnijim godinama mnogi kopirali i sledili. 

 

U toku dvadesetogodišnje karijere oni su snimili pet studijskih albuma i jedan uživo. Posle pauze duže od decenije, 2012. su se vratili sa pomalo svetlijim tonovima - albumom "The Soul of Spain" i zapisom nastupa na najuglednijoj američkoj alternativnoj radio stanici KCRW, pod nazivom "The Morning Becomes Eclectic Session". 

 

Na oba zapisa novoj svežini značajno doprinosi prisustvo ženskog vokalnog trija koji čine: Petre, Rejčel i Tanje Hejden, poznatih pod imenom The Haden Triplets. 

 

Završna tačka na putovanju u čežnjivi svet grupe Spain je album "Sargent Place" koji je objavljen 4. novembra 2014. i koga na evropskoj turneji promovišu i koncertom u Beogradu. 

 

 

Osim činjenice da se na njemu nalazi poslednji snimak Čarlija Hejdena, koji je rado gostovao kod svog sina, značaj sastava dodatno je podcrtan činjenicom da ga je producirao Gas Sifer (poznat po radu sa Black Keys, Bekom, Norom Džons), a miksovao Darel Torp (radio sa grupom Radiohead i sa Polom Mekartnijem).

займы онлайн на карту